På onsdagen återvänder Ringostarr Treb till Solvalla i sin första start sedan den magiska sista söndagen i maj.
– Varje gång jag kör honom i träning så tänker jag på segerdefileringen efter Elitloppet. Det är fantastiskt att ha en sådan häst, säger tränaren Jerry Riordan.
Fyra månader har förflutit sedan Jerry Riordan fick uppleva sin största stund på en travbana.
Ringostarr Treb hade stått emot Propulsion och övriga deltagare i elitloppsfinalen och den 60-årige amerikanen fick vandra ner för Solvallas upplopp som vinnare av det finaste travlopp vi har i det här landet.
– Det är något jag drömt om sedan jag kom hit första gången 1980 och det var till och med häftigare än jag hade föreställt mig. Det är en så otroligt cool häst och vi gick med honom vid staketet hela vägen. Det var så mycket folk runtomkring att det kändes som att gå i en tunnel. Alla skulle klappa honom och det var en dam i rullstol som till och med drog honom till sig, men hästen bara älskade det. Själv fick jag gå där och skoja med alla runtomkring, det var en oförglömlig stund, minns Jerry Riordan som i rollen som hästskötare följde med sin passhäst Chiola Hanover till Elitloppet för 38 år sedan – första gången han satte sin fot utanför USA.
– Och första gången jag flög överhuvudtaget. Jag minns hur imponerad jag var av hästarna här, då tänkte jag att det skulle vara omöjligt för en amerikansk häst att vinna Elitloppet. Men vi lyckades ju bara åtta år senare, berättar Riordan som 1988 arbetade som andretränare åt Chuck Sylvester vars Mack Lobell tjusade travpubliken på Solvalla i en oförglömlig uppvisning.
Efter många år i Italien flyttade Riordan 2014 till Sverige och Halmstadtravet. Därifrån har han förbättrat sina resultat för varje säsong och blivit en flitig deltagare i de allra största loppen.
I fjol sprang hans hästar in drygt 20 miljoner kronor vilket gav en nominering till titeln ”Årets tränare”.
För att kunna toppa det i år krävs sannolikt seger i ”VM-loppet” International Trot på travbanan Yonkers i fosterlandet 13 oktober.
Ett lopp som Riordan vann i fjol med Twister Bi, som numera lämnat stallet.
Istället är det elitloppsvinnaren Ringostarr Treb som ska göra resan över Atlanten och slåss om förstapriset på drygt 4,5 miljoner kronor.
– Det blir spännande eftersom jag tror att förutsättningarna passar honom perfekt. Hästen trivs på små banor och är lätt att resa med, han är så otroligt intelligent. Dessutom tror jag att distansen 2011 meter gynnar honom på den typen av bana.
Men först väntar en start på Solvalla, i V86-2 på onsdagen, där segerchecken är 40 000 kronor.
Då är det inte svårt att ana tränarens prioriteringar.
– Alla som spelar måste förstå att det viktigaste den här gången är att hästen får en nyttig genomkörare som gör att han går framåt i form. Det värsta scenario jag kan tänka mig är att han blir utsvarad i en 1.07-öppning och sedan får trava utvändigt om ledaren. Om valet står mellan att trava i dödens eller i rygg ledaren så hoppas jag att Torbjörn väljer det senare. Vi måste vara rädda om hästen.
Hur kommer det sig att Torbjörn Jansson kör på onsdag?
– Därför att han är en god vän till mig och en bra kusk. Wilhelm Paal är avstängd och då ville jag ha någon som kan hantera pressen av att köra en sådan här häst i en sådan situation.
Varför har Ringostarr Treb inte startat sedan Elitloppet?
– Jag bestämde ihop med ägarna att han förtjänade en paus. Sedan drabbades han av en infektion och vi valde att ge honom all tid han behövde. Jag vill inte träna honom utan överseende från hans veterinär Jonas Tornell så när han tog en månads semester i somras fick Ringostarr Treb också göra det, därför har det tagit tid.
Hur snabbt har du kört i träningen?
– Jag har kört en mile (1 609 meter) på 1.16,5 med 1.12 sista 800. Hästen var fin och kändes bra i puls efteråt, mer än så vill jag inte pressa honom i träning.
Hästen hade vilat drygt två månader inför vinsten i Olympiatravet i april, var han tuffare förberedd då?
– Egentligen inte, men då hade han fortfarande vintern i Frankrike i kroppen och de tuffa loppen där nere utvecklade honom verkligen. Jag tror inte att han är i samma form nu, han känns inte lika explosiv, men förhoppningsvis ska det här loppet föra honom dit.
Sparar ni några växlar gällande utrustning och balans?
– Nej, det blir det vanliga. Barfota runt om, amerikansk sulky och öppet huvudlag.
Vad säger du till Torbjörn angående taktiken?
– Jag sa redan i onsdags att han ska köra hästen som en tränare och inte som en catchdriver. Tror han att han kan komma till ledningen utan att det kostar för mycket får han givetvis ladda från start, men jag har inget emot om han skulle välja ett mer passivt upplägg.
Många kommer att spika honom, hur ser du på det?
– Det är förstås upp till var och en, men jag skulle inte göra det. Givetvis kan han vinna loppet om det blir kört på rätt sätt. Om han skulle komma till ledningen eller få en ryggresa i passande tempo. Men som jag läser loppet så tar Örjans häst (1 Canari Match) spets och springer en 1.10-tid. I sådana fall är det inte troligt att vi kan slå den. Jag hoppas att jag har fel, men det viktigaste för mig som tränare är att hästen får en positiv upplevelse inför resan till USA, säger Jerry Riordan.
Robin Johansson, Kanal75
Foto: Malin Albinsson, TR Bild