Svenskt Travkriterium blev en härlig triumf för Johnny Takter och hästen Inti Boko. En av landets största travprofiler vann det klassiska loppet med fyra miljoner i förstapris för första gången.

Takter som i maj deklarerade att han kört sitt sista lopp men ändrade sig. 
– Äntligen känner jag som kört så många kriterier och varit tvåa och trea men aldrig fått vinna, sa Takter om segern som var den sjunde i det stora unghästloppet för tränaren Timo Nurmos.

Den sista helgen i september varje år brukar det talas om examen för de treåriga travarna i Sverige.
Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks är de största loppen en svenskfödd treåring kan vinna.
Solvallas Timo Nurmos klev in i vinnarcirkeln efter loppet med ett:
– Det är alltid roligt att vara här!
Kriteriekungen. Finländaren vann loppet för sjunde gången och har dessutom vunnit det finska kriteriet två gånger som tränare. Inti Boko har han en del i själv tillsammans med ägarna ”Bekir Kesen K.& R.” 
Inti Boko förlorade sitt första lopp då han blev tvåa i kvalificeringen till kriteriet var som alla hästar i loppet anmäld till premiechansen och därmed dubblades prispengarna.
Hiskeliga fyra miljoner kronor betalas nu ut för förstaplatsen. 
Johnny Takter hamnade utvändigt ledaren från sjundespåret med Inti Boko men blev snabbt avlöst av favoritduon och kom att hamna i tredjeparet utvändigt.
Conrad Lugauer körde fram med Campo Bahia och blev i sin tur avlöst av Erik Adielsson bakom knappa favoriten Attraversiamo. 
– Jag vet att Conrad har en bra häst och att Erik har en bra häst och behövde ju aldrig tänka på att gå ut någon gång. Men han var faktiskt väldigt bra hästen, sade Johnny Takter om Inti Boko.

Favoriten Attraversiamo var slagen i den sista kurvan. Conrad Lugauer rundade med Campo Bahia och såg ut att vara på väg mot segern men blev nedspeedad av Nurmos häst.
– Jag trodde inte på det riktigt i dag men 175 kvar började det kännas att det kunde gå vägen. Det betyder mycket att få vinna de här stora loppen och få pricka av dem ett efter ett. Det är det som gäller – jag vill vara en vinnare, sa Johnny Takter. 
Timo Nurmos hade tagit fyra hästar till finalen. Inti Boko överraskade med att vinna, övriga slutade oplacerade.
– Jag älskade den här hästen redan när han var fem månader gammal och köpte honom på en gång. Nu visade han vilken härlig häst han är, sade Timo Nurmos.
Tvåa i Svenskt Travkriterium 2018 slutade Campo Bahia och Conrad Lugauer, överraskande trea blev Address Book med tränaren Johan Untersteiner i sulkyn.

Mikael Wikner, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter