Förhandsfavoriten inför Svenskt TravOaks presenterade sig redan i det första uttagningsloppet.
Det var A Sweet Dance som tog sin tionde raka seger och fortfarande är obesegrad i år. Men det började inte som bäst då hästen tog sig en liten galopp kort efter start. Hon ställde sig snabbt och kom sedan fram i andra par utvändigt. Över sista bortre långsidan lät Ulf Ohlsson den flyfotade damen attackera och hon tog sig snabbt fram utvändigt om den ledande Global Vintage. Den duon lämnade de andra långt bakom sig men mitt på upploppet kopplade A Sweet Dance ett säkert grepp och Ulf Ohlsson satt stilla i sulkyn. Segertiden blev 1.13,0/2140a och hon travade sista varvet efter 1.10,5. Överbetyg även till tvåan Global Vintage som inte var långt efter i mål. För tränaren Helena Burman var det såklart en lättnad att storfavoriten till Oaks nu är i final.
– Hjärtat stannade i en tiondels sekund när hon galopperade. Men så fort hon travade igen så löser hon det ändå. Hon är väldigt speedig och snabb och pålitlig den här flickan, sa Helena Burman.
– Hon var lite stänkrädd och jag hade ingen aning om att det var så. Hon sprang och ställde lite i början och det blev en galopp. Samtidigt var det en snabb öppning för täthästarna och när man tog i högertömmen på baksidan kändes det som att hon ville explodera. En läcker häst och den värsta treåring jag har kört i år, sa Ulf Ohlsson.
Daniel Redén kan ha en utmanare till A Sweet Dance i Oaksfinalen i sin Conrads Rödluva. Han håller sitt treåriga sto väldigt högt och hästen infriade alla förväntningar i sitt uttagningslopp. Efter att tidigt ha kommit till ledningen fick Conrads Rödluva bestämma farten och hon hade inga problem att glida undan till en lätt seger för Örjan Kihlström. Hon såg kanonfin ut med till synes gott om krafter kvar i mål. Tvåa och med till final blev Activated ifrån rygg på ledaren. Segertiden skrevs till 1.13,8/2140a efter en avslutning på 1.11,7 sista 700 metrarna.
– Det såg bra ut och hon var fin. Det blev ett behagligt lopp så det var skitbra. Hon går med tunga järnskor, fast bomull och öppet huvudlag. Det finns mycket kvar i den här damen men den här hästen ska ha en lång karriär och så mycket kommer jag nog inte att ändra på till finalen. Kanske ett par rycktussar.
– Jag hittade henne på kriterieauktionen där hon stod och spände upp sig. Jag kände när jag kvalade henne att oj, en sådan här häst har jag inte kvalat i mitt stall tidigare, sa Daniel Redén.
Solvalla-tränaren fick ytterligare en häst med till Svenskt TravOaks och det var Bechamel som spurtade vasst till seger för Örjan Kihlström. Segertiden blev 1.13,4/2140a och med till final även Ti Punch Broline som blev tvåa. Favoriten No Matter blev trea efter en bra spurt men räckte inte fram då hon hamnade illa till bland de sista från spår sju bakom bilen.
– Jag hade lite halvfeeling för henne i dag för hon har utvecklats riktigt bra, sa Redén.
Zara Kronos svek som storfavorit i sitt uttagningslopp och var inte som bäst. Istället var det Zeta Kronos, tränad av Reijo Liljendahl, som klev fram och tog en imponerande seger. Vinnartiden blev 1.12,9/2140a. I sulkyn satt Ulf Ohlsson och tvåa och med till final gick även Adorable Lady och Pasi Aikio.
Staro Miami var bara bäst i sitt uttagningslopp och vann säkert efter att tidigt ha fått övertagit ledningen från Music d’Inverne som spetsat initialt. Tränar gör Ari-Pekka Pakkanen, som tyckte att det var det största i sin karriär att ha kvalat in en häst till Oaks, och i sulkyn satt Mika Forss. Segertiden blev 1.12,8/2140a vilket var den snabbaste tiden av försöksvinnarna till Oaks.
Det sista uttagningsloppet till Oaks vanns av Felicity Shagwell som ryckte ifrån till en lätt seger från ledningen för sin tränare André Eklundh. Tvåa blev Indiana Boko från dödens.
Finalerna i Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks körs söndagen den 30 september med två miljoner kronor respektive 1,4 miljoner kronor i förstapris.
Svenskt TravOaks
2140 meter autostart
Häst – Tränare
1) Bechamel – Daniel Redén
2) Staro Miami – Ari-Pekka Pakkanen
3) Conrads Rödluva – Daniel Redén
4) Zeta Kronos – Reijo Liljendahl
5) Felicity Shagwell – Andre Eklundh
6) A Sweet Dance – Helena Burman
7) Musique d’Inverne – Stig H Johansson
8) Indiana Boko – Timo Nurmos
9) Activated – Fredrik Wallin
10) Global Vintage – Timo Nurmos
11) Adorable Lady – Pasi Aikio
12) Ti Punch Broline – Roger Walmann
Michael Carlsson, Kanal75
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild