Supersuccén var ett faktum för tränaren Jan-Olov Persson, kusken Ulf Ohlsson, skötaren Hanna Edvinsson och ägaren Lennart Bäwerholm.

nyhet v75 bjerke historisk syskondubbel 1 nyhet v75 bjerke historisk syskondubbel 2

Först vann lillebrodern Eld Rask det norska Kriteriet. 
Lite senare vann storebror Tekno Eld det norska Derbyt.
– Helt otroligt att två helbröder lyckas så bra i stora lopp samma dag, sa Ulf Ohlsson.

Det var travfest på Bjerke travbana utanför Oslo där det kördes klassiska lopp för tre- och fyraåriga varmblod och kallblod. Kriterieum och Derbyn stod på programmet och det blev storslam för Jan-Olov Persson och Ulf Ohlsson vars topphästar Eld Rask och Tekno Eld tog hem Kriteriet och Derbyt för kallblod. Båda hästarna ägs av Lennart Bäwerholm och skötare till guldklimparna är Hanna Edvinsson.
– Fantastiskt roligt och det är två jättefina hästar. Personalen jobbar jättebra och det är bra ägare. Då funkar det riktigt bra, sa Jan-Olov Persson efter den historiska dubbelsegern med syskonen i de två klassiska loppen.
Persson tog därmed sin tredje derbyseger i Norge med tio års mellanrum. Den första kom 1998, därefter 2008 och nu 2018 med Tekno Eld.

När det gäller Eld Rask så hade det treåriga stjärnskottet långt ifrån sin bästa dag. Men trots det kunde han ändå vinna Norskt Travkriterium. Hästen såg långt ifrån som bäst ut i värmningen och provstarten inför loppet. Men han tog sig samman och efter en mycket försiktig start kom han ångande ute i tredjespår dryga varvet kvar och tog sig fram utvändigt om den ledande Rappstjernen in i slutkurvan. Över upploppet tuggade han ner ledaren och svarade för en suverän insats och visade ett löphuvud av allra högsta klass. Ledande Rappstjernen höll strålande som tvåa efter att ha fått press av B.W.Prinsen inledningsvis och tvingats öppna första femhundra metrarna efter 1.19,9 och varvet på 1.23,7. Segerkusken Ulf Ohlsson var full av beundran över Eld Rask som tog hem förstapriset på 500 000 norska kronor.
– Det var så jävla skönt det här för det var problem i dag. Jag vet inte, i dag var det faktiskt sämre trots att han värmde lite bättre. Jag vet inte vad det var, sa Ulf Ohlsson.
– Han kunde inte öppna någonting och var chanslös att vara med från början. Sedan gällde det att köra så fort som möjligt men ändå hålla honom i trav. Det är en fantastisk häst som kan vinna trots att han inte har sin bästa dag. Nu har han vunnit både det svenska och norska Kriteriet. En unghäststjärna har han visat att han är.

En dryg timme senare stod samma kusk, ägare, tränare och skötare i vinnarcirkeln igen efter en ny klassisk seger. Tekno Eld infriade favoritskapet i Norskt Travderby och var helt överlägsen. Ulf Ohlsson var vaken och högg direkt när värsta konkurrenten Philip Ess blev överflyglad från innerspåret och var snabbt framme och täppte till i den första kurvan och kunde sedan glida till ledningen. Därmed var loppet i praktiken över redan efter trehundra meter. Tekno Eld fick bestämma i ledningen och Philip Ess fick göra jobbet utvändigt. Ulf Ohlsson ökade farten under slutrundan och Tekno Eld ryckte undan till en mycket lätt seger. Förstapriset var 750 000 norska kronor och den fyraåriga hingsten såg ut att ha gott om krafter kvar i mål. 
– Han var jättefin och det var inga problem alls. Det är helt otroligt att två helbröder och hela teamet runt omkring lyckas så pass bra i stora lopp. Det är en skön känsla, sa Ulf Ohlsson.

En stenhård upploppsfight blev det i det norska Derbyt för kallblodiga ston. Stjärnblomster var oerhört tapper efter en tuff resa utvändigt om ledaren. Hon kopplade greppet in på upploppet men fick ge sig motvilligt precis på mållinjen mot Karmland Anna som tassat med i andra par utvändigt för Frode Hamre.

Michael Carlsson, Kanal75

Foto: HESTEGUIDEN/TR Bild


Andra nyheter