Belker följde upp segern i Svensk Uppfödningslöpning genom att vinna Vinterfavoriten på Solvalla på nytt svenskt rekord.
Trots att hästen låg på hårt under vägen i tufft tempo hade han inga problem att ta hem förstapriset på 200 000 kronor för Torbjörn Jansson.
– Det var skönt och det känns som att formen är på väg uppåt, sa tränaren Sten O Jansson.

 

Solvallas körde V65-tävlingar under tisdagskvällen med Nordin-dagen men innan V65 fick vi se Sveriges bästa tvååring visa upp sig i Vinterfavoriten. Det var Sten O Jansson-tränade Belker som tog sin fjärde seger i åttonde starten och som nu har sprungit in drygt 1,8 miljoner kronor i år. Han infriade favoritskapet med råge och har aldrig varit sämre än trea i något lopp än så länge.
Inför det här loppet berättade Sten O Jansson att han tyckte att formen på Belker var bättre nu än vid den delade segern i Svensk Uppfödningslöpning. Belker tog över ledningen efter fyrahundra meter men han var pigg och låg på hårt under vägen. Tempot var högt, 1.11 första 500 metrarna och första varvet travade efter 1.13,9. Trots det hade Belker inga problem att glida ifrån över upploppet och ta hem förstapriset på 200 000 kronor. Segertiden blev 1.14,6/2140a, vilket är nytt svenskt rekord.
– Det var skönt för jag blev lite orolig efter den öppningen. Jag var livrädd att han skulle få mjölksyra eftersom han går sommarskodd. Men i sista sväng såg det ut som att fanns krafter kvar. Förhoppningsvis är det väl Sveriges bästa tvååring och han är en av de bästa jag har haft, sa Sten O Jansson.
– Vi får se hur han tar det här loppet men det känns som att formen är på väg uppåt. Det kan bli en start i januari i Margaretas Unghästserie och sedan tar vi vinterträning.

V65-omgångens största favorit, Canari Match, lekte hem Gösta Nordins lopp hur enkelt som helst. Target Kronos blåste till ledningen direkt men släppte välvilligt till megafavoriten efter femhundra meter. Efter 1.13,9 första 500 fick Canari Match dämpa till 1.15,9 första varvet. Hästarna låg uppradade på en rad och Canari Match blev aldrig utmanad. Han gled undan i suverän stil och var otroligt pigg även efter mål så att Örjan Kihlström knappt fick stopp på honom.
– Det kanske inte sa så mycket men han sprang med skor och allting och det blev ett behagligt lopp. Han kan säkert göra sig bra i Gulddivisionen för det är en väldigt bra snabbloppshäst, sa tränaren Daniel Redén som även meddelade att nästa start för Propulsion eventuellt blir i Romme nästkommande lördag.
Det blev firma Daniel Redén och Örjan Kihlström även i V65-2 med storfavoriten Chapter N.Deo. Trots en löpning utvändigt om ledaren kopplade hon greppet in på upploppet och lyckades hålla undan knappt före anstormande konkurrenter.

I Sören Nordins lopp tog favoriten Stoletheshow direkt hand om ledningen. Han fick bestämma tempot till 1.16,4 första varvet och den Marcus Lindgren-tränade hästen stack ifrån över upploppet till en lätt seger.
– Han var jättefin. Det blev ett lugnt förstavarv och det var bra, sa segerkusken Jorma Kontio.

Torbjörn Jansson vann passande nog sin läromästare Gunnar Nordins lopp. Han gjorde det med Hans-Owe Sundberg-tränade Eldorado B. efter ledning hela vägen.
– Det är en fantastiskt härlig häst som bara blir piggare och piggare, sa tränaren Hans-Owe Sundberg.
Mattias Djuse-tränade Tinten var först i mål i förra starten men blev diskad för passgång. Nu tog han snabb revansch och efter att Mattias Djuse låtit hästen avancera fram utvändigt om ledaren var han bara bäst och höll sig i rätt gångart.
Efter en rakt igenom favoritbetonad V65-omgång small det till rejält i avslutning. Jätteskrällen Bältra Spider spurtade bäst för Tomas Pettersson och 58-oddsaren hann fram precis och fångade in ledande Maverick Dream kort före mål. Bältra Spider, som tränas av amatören Ulla Vesterberg, var streckad på blott två procent på insatsfördelningen.

 

Michael Carlsson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter